#backtotop { padding:5px; position:fixed; bottom:10px;right:10px; cursor:pointer; }
...ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΜΑΝΤΑΣ-ΧΑΛΚΙΔΑ 2221062592-

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΘΕΜΑΤΩΝ ΚΕΙΜΕΝΟ Γ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2016


Πανελλήνιες 2016
Κείμενο Γ
Ενδεικτική Απάντηση

Το ιστορικό απόσπασμα που μας έχει δοθεί είναι μια δευτερογενής πηγή που εμπεριέχεται στο βιβλίο του Α. Φραγκιαδάκη << Ελληνική Οικονομία 19ος-20ος αιώνας... Ευρώπης >>. Οι πληροφορίες του παραθέματος επιβεβαιώνουν και ενισχύουν τις ιστορικές μας γνώσεις αναφορικά με την πολιτική της αναδιανομής της αγροτικής γης που εφάρμοσε η κυβέρνηση του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη το 1917.
Σύμφωνα με την άποψη του ιστορικού Α. Φραγκιαδάκη οι Φιλελεύθεροι επέλεξαν να εφαρμόσουν το πρότυπο της μικρής ατομικής ιδιοκτησίας που στηριζόταν στην καλλιέργεια από μια οικογένεια, το οποίο είχε εφαρμοστεί στη Νότια Ελλάδα. Ο συγγραφέας εκφράζει κατόπιν την άποψη ότι αυτό το πρότυπο επιλέχθηκε κυρίως για πολιτικούς λόγους, μιας και η υιοθέτηση του στη Νότια Ελλάδα είχε οδηγήσει στη δημιουργία ενός στέρεου πολιτεύματος, και στην αποδοχή και εδραίωση της κρατικής, παραβλέποντας το γεγονός ότι από οικονομικής πλευράς τα αποτελέσματα αυτού του συστήματος δεν ήταν τόσο ενθαρρυντικά.
Το ελληνικό κράτος θεωρεί ο ιστορικός Α. Φραγκιαδάκης το βασικότερο όπλο που διέθετε για τη επέκταση και αποδοχή της επιρροής του στη Βόρειο Ελλάδα ήταν η αναδιανομή της γης προς τους ακτήμονες.
Η υλοποίηση της αγροτικής μεταρρύθμισης έγινε αρκετά αργότερα, από το 1923 και έπειτα λόγω της πίεσης που άσκησε ο ερχομός των προσφύγων από τη Μ Ασία στο ελληνικό κράτος. Η γη που αναδιανεμήθηκε κυρίως ανήκε σε Τούρκους και Βούλγαρους ανταλλάξιμους οι οποίοι είχαν αναγκαστεί να αποχωρήσουν από την Ελλάδα κατά τη διαδικασία της εφαρμογής της πολιτικής της υποχρεωτικής ανταλλαγής των πληθυσμών. Ένα τμήμα της γης που διαμοιράστηκε στους ακτήμονες αγρότες ανήκε και σε Έλληνες μεγαλο-γαιοκτήμονες της Βορείου Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Πίσω στην κορυφή