#backtotop { padding:5px; position:fixed; bottom:10px;right:10px; cursor:pointer; }
...ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΜΑΝΤΑΣ-ΧΑΛΚΙΔΑ 2221062592-

Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΑ ΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ

MANTAS EDUCATION-WHAT ELSE?
Στόχος μας σ' αυτή την παρουσίαση  είναι να δείξουμε πως μπορούμε να μάθουμε ευκολότερα αλλά και να κρατήσουμε στη μνήμη μας για μεγάλο χρονικό διάστημα ένα κείμενο.
 
Ας ασχοληθούμε με το παρακάτω κείμενο ( τυχαία επιλογή )...
================================================
Η ελληνική παρουσία στη Μικρά Ασία υπήρξε μακραίωνη. Οι πυκνοί κατά την αρχαιότητα και τους βυζαντινούς χρόνους ελληνικοί πληθυσμοί αραίωσαν αισθητά μετά το 12ο αιώνα, κυρίως λόγω των μαζικών εξισλαμισμών. Όμως, κατά το 18ο και 19ο αιώνα ενισχύθηκαν και πάλι με μεταναστεύσεις από τον κυρίως ελλαδικό χώρο. Την περίοδο αυτή, εκτός από την αύξηση του ελληνικού πληθυσμού, σημειώθηκε οικονομική άνοδος των Ελλήνων, πνευματική άνθηση και αξιόλογη κοινοτική και εκπαιδευτική οργάνωση. Σε περιοχές με πυκνό ελληνικό πληθυσμό ιδρύθηκαν κοινότητες, σύλλογοι, σχολεία και ευαγή ιδρύματα με μεγάλη ακτινοβολία.
================================================
Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνουμε είναι να το διαβάσουμε μια φορά σιγά σιγά, προσεκτικά , να πάρουμε μια πρώτη γεύση για το περιεχόμενο του. Έχουμε άγνωστες λέξεις; Αν ναι να κοιτάξουμε το λεξικό ή να ρωτήσουμε κάποιον να μας τις εξηγήσει πριν προσπαθήσουμε να το απομνημονεύσουμε. Κάτι που δεν καταλαβαίνουμε δεν μπορούμε να το μάθουμε, ούτε να το κρατήσουμε για μεγάλο διάστημα στη μνήμη μας.
Έπειτα πρέπει να ασχοληθούμε με τις ακόλουθες δύο βασικές ερωτήσεις
Α Γιατί μου παρουσιάζει αυτή την παράγραφο, τι θέλει να μου αποδείξει, ποια είναι η κεντρική του ιδέα;
Β Ποια επιχειρήματα χρησιμοποιεί για να στηρίξει αυτή την ιδέα, την άποψη του;
Η θεωρία όμως δεν αρκεί ...ας μεταβούμε στην πράξη
 
1 Το κείμενο μας μιλάει για τους Έλληνες που κατοικούσαν στη Μ. Ασία. Χωρίζει σε 3 χρονικές περιόδους αυτή την παρουσία καθώς μας αναφέρει
α περίοδος αρχαιότητα - βυζαντινοί χρόνοι - ως το 12 αιώνα
β περίοδος μετά το 12 αιώνα
γ περίοδος 18ος και 19ος αιώνας
2 Ο συγγραφέας μας δίνει το στοιχείο της πυκνότητας των ελληνικών πληθυσμών στη Μ.Ασια καθώς αναφέρει
α πυκνοί πληθυσμοί
β αραίωσαν
γ ενισχύθηκαν
3 Μας εξηγεί τους λόγους για  τη μεταβολή της πληθυσμιακής πυκνότητας
α μαζικοί εξισλαμισμοί
β μεταναστεύσεις από τον κυρίως ελλαδικό χώρο
4 Τα παραπάνω τα ανέφερε για να μας δείξει γιατί πιστεύει ότι η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗ Μ.ΑΣΙΑ ΗΤΑΝ ΜΑΚΡΑΙΩΝΗ.
Με δικά μας λόγια τώρα όπως το κατανοήσαμε...
Οι Έλληνες κατοικούσαν για πολλά χρόνια , αιώνες στη Μ.Ασία. Από την αρχαιότητα, το βυζάντιο, ως το 12 αιώνα μεγάλοι σε αριθμό ελληνικοί πληθυσμοί κατοικούσαν σε αυτή την περιοχή. Όμως μετά το 12 αιώνα άρχισε ο ελληνικός πληθυσμός να εγκαταλείπει μαζικά αυτή την περιοχή. Γιατί; Λόγω των μαζικών εξισλαμισμών ( της προσπάθεια των μουσουλμάνων να κάνουν τους χριστιανούς να αλλάξουν θρήσκευμα ) . Έτσι η παρουσιά των Ελλήνων στη Μ.Ασία μειώθηκε αισθητά. Το 18 και 19 αιώνα όμως άρχισαν πάλι οι Έλληνες να επιστρέφουν στη Μ.Ασία μέσω μαζικής μετακίνησης από την Ελλάδα προς την περιοχή αυτή ( Δεν υπήρχε ελληνικό κράτος αυτή την περίοδο ).
Στο υπόλοιπο τμήμα της παραγράφου ο συγγραφέας μας παρουσιάζει στοιχεία της παρουσίας των Ελλήνων στη Μ.Ασία το τελευταίο χρονικό διάστημα, το 18-19 αιώνα. Ειδικότερα μαθαίνουμε ότι
α αυξήθηκε ο ελληνικός πληθυσμός
β υπήρχε οικονομική άνοδος των Ελλήνων
γ υπήρχε πνευματική άνοδος των Ελλήνων
δ οργανώθηκε η εκπαίδευση στις κοινότητες των Ελλήνων
ε δημιουργήθηκαν οργανωμένες ελληνικές κοινότητες στη Μ. Ασία, όπου υπήρχε πυκνός ελληνικός πληθυσμός
στ σ' αυτές τις κοινότητες είχαμε την ίδρυση σχολείων-συλλόγων-και φιλανθρωπικών πολιτιστικών ιδρύματων μεγάλης ακτινοβολίας ( διάσημα για την εποχή τους ).
---
Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι ο συγγραφέας ήθελε σ΄ αυτή την παράγραφο να μας παρουσιάσει τη διαδρομή της παρουσίας των Ελλήνων στη Μ.Ασία και να μας τονίσει τα χαρακτηριστικά που κατά τη γνώμη του είχε αυτή η διαδρομή ειδικότερα την περίοδο του 18-19 αιώνα.
Αυτή η διαδικασία θέλει εξάσκηση, υπομονή, και αρκετή θέληση. Όταν όμως γίνει κτήμα μας και γίνεται αυτόματα τότε όλα γίνονται ευκολότερα στη διαδικασία της απομνημόνευσης και διατήρησης ενός κειμένου στη μνήμη μας.
HOPE WE HELP YOU
Θα επανάλθουμε και με άλλα παραδείγματα ...
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Πίσω στην κορυφή