#backtotop { padding:5px; position:fixed; bottom:10px;right:10px; cursor:pointer; }
...ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΜΑΝΤΑΣ-ΧΑΛΚΙΔΑ 2221062592-

Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΑ ΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ

Στόχος αυτής της παρουσίασης είναι να αναλύσουμε μια παράγραφο του σχολικού βιβλίου και μέσω αυτής της ανάλυσης να δείξουμε πως πρέπει να προσεγγίζουμε ένα κείμενο προκειμένου όχι μόνο να το μάθουμε αλλά να το διατηρήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα στη μνήμη μας.

Παράγραφος σχολικού βιβλίου ( τυχαία επιλογή )

==================================================

Η απουσία βαριάς βιομηχανίας στην Ελλάδα περιόριζε το ενδιαφέρον για εκμετάλλευση του υπεδάφους. Οι δραστηριότητες στο χώρο αυτό είτε αποσκοπούσαν σε εξαγωγές, είτε στην εξυπηρέτηση των περιορισμένων τοπικών αναγκών. Για τις τελευταίες, οι δραστηριότητες των λατομείων και η παραγωγή οικοδομικών υλικών είχαν τον πρώτο λόγο. Για τις εξαγωγές, το βάρος έπεσε σε μεταλλευτικά προϊόντα που τα ισχυρά βιομηχανικά κράτη της Δυτικής Ευρώπης χρησιμοποιούσαν ως πρώτες ύλες στη μεταλλουργία τους. Τα προϊόντα αυτά εξάγονταν ακατέργαστα, σε μορφή μεταλλεύματος, ή μετά από στοιχειώδη μόνο επεξεργασία.

===================================================

KEEP IT SIMPLE STUPID
 
ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ
Πρώτη ενέργεια μας όταν ξεκινάμε να διαβάσουμε ένα κείμενο ( εδώ παράγραφο ) είναι να βάλουμε το μυαλό μας στη διαδικασία να εντοπίσει το κεντρικό μήνυμα που θέλει να μας περάσει ο συγγραφέας του οιουδήποτε κειμένου. Φυσικά ο οιοσδήποτε μπορεί να εντοπίζει ένα διαφορετικό μήνυμα σε κάθε κείμενο ανάλογα με το δικό του τρόπο σκέψης, τη δική του αντίληψη. Αυτό είναι λογικό. Εμάς μας ενδιαφέρει να μάθουμε να βάζουμε τον εγκέφαλο μας σ΄αυτή τη διαδικασία και όχι να υποδείξουμε το τι θα σκεφτεί ο οιοσδήποτέ, ή να καθορίσουμε εμείς  το κεντρικό μήνυμα.
 
Κατά την άποψη μας το κεντρικό μήνυμα αυτής της παραγράφου είναι Η ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΔΑΦΟΥΣ στην Ελλάδα ως μέσο επιχειρηματικής δραστηριότητας.
 
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ
Εφόσον έχουμε ορίσει το κεντρικό μήνυμα, πρέπει οπωσδήποτε να εντοπίσουμε τα επιχειρήματα πάνω στα οποία ο συγγραφέας του κειμένου στηρίζει αυτή την άποψη του. Ειδικότερα
  1. Πληροφορούμαστε ότι υπήρχαν στην Ελλάδα περιορισμένες τοπικές ανάγκες αναφορικά με τα προϊόντα που προέρχονταν από την διαδικασία της εκμετάλλευσης του υπεδάφους. Αυτό σημαίνει ότι η εσωτερική αγορά δεν μπορούσε να στηρίξει επιχειρηματικές δραστηριότητες στον τομέα του υπεδάφους.
  2. Αναφορικά με τις εξαγωγές των μεταλλευτικών προϊόντων μαθαίνουμε ότι αφορούσαν πρώτες ύλες  προς τα βιομηχανικά κράτη τη Δυτικής Ευρώπης τα οποία τις χρησιμοποιούσαν στη μεταλλουργία τους. Στην περίπτωση αυτή ΕΞΑΓΟΥΜΕ ΕΜΜΕΣΑ το συμπέρασμα ότι πρόκειται για περιορισμένη δραστηριότητα και αυτό γιατί δεν συνοδεύει ο συγγραφέας αυτές τις εξαγωγές μ' ένα χαρακτηριστικό το οποίο να δηλώνει πχ ότι είναι σημαντικές σε ποσοστό, ή ότι προσφέρουν σημαντικά ποσά στην ελληνική οικονομία κτλ.
  3. Στην Ελλάδα δεν υπήρχε σημαντική βιομηχανία η οποία να έχει ανάγκη τα προϊόντα του υπεδάφους ως πρώτη ύλη για να λειτουργήσει. Λογικά λοιπόν υπό αυτές τις συνθήκες το ενδιαφέρον για επιχειρηματική δραστηριότητα στα προϊόντα του υπεδάφους ήταν περιορισμένο.

ΑΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ
  1. Πληροφορούμαστε ότι στην Ελλάδα τα προϊόντα του υπεδάφους ήταν κυρίως προϊόντα λατομείων και οικοδομικά υλικά.
  2. Τα μεταλλευτικα΄πρόιοντα προς εξαγωγή ήταν ή ακατέργαστα ή είχαν τη μορφή μεταλλεύματος ή ήταν μερικώς κατεργασμένα.

Έχοντας ακολουθήσει την ανωτέρω διαδικασία πιστεύουμε ότι έχουμε κατανοήσει πλήρως και σε βάθος την συγκεκριμένη παράγραφο οπότε είναι ευκολότερο
  1. Να την απομνημονεύσουμε
  2. Να την διατηρήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα στη μνήμη μας.

HOPE WE HELP YOU











 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Πίσω στην κορυφή