#backtotop { padding:5px; position:fixed; bottom:10px;right:10px; cursor:pointer; }
...ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΜΑΝΤΑΣ-ΧΑΛΚΙΔΑ 2221062592-

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ 1 ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ 20 ΑΙΩΝΑ

  ΟΜΑΔΑ Α


 Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης

1 Αγροτική Μεταρρύθμιση
                                  2 Βενιζελισμός
                                  3 Διχοτόμηση της δραχμής
                                  Μονάδες 15 














Ερωτήσεις αντιστοίχησης

Ομάδα Α                                                               Ομάδα Β
1 Λαύριο                                                              1 1927
2Κιλελέρ                                                             2 1900
3Τράπεζα της Ελλάδας                                        3 1910
4Ιωάννης Μεταξάς                                               4 1907
5 Μεσοπόλεμος                                                   5 1896
                                                                             6  1936
                                                                             7 1919-1939

Μονάδες 10



Ερωτήσεις Ανάπτυξης

1 Η αντίδραση της ελληνικής διοίκησης στα προβλήματα που εμφανίστηκαν στην Ελλάδα μετά την άφιξη των προσφύγων

2 Η κοινωνική τάξη που στήριξε το όραμα του Βενιζελισμού

Μονάδες 25



ΟΜΑΔΑ Β

1 Με βάση το παρακάτω παράθεμα και τις ιστορικές σας γνώσεις να αναπτύξετε τις συνέπειες των βαλκανικών πολέμων

Οι συνέπειες των Βαλκανικών Πολέμων
Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι –και ειδικά ο Α’- υπήρξαν για τη χώρα μας σημαντικοί, γιατί με μικρές απώλειες η Ελλάδα διπλασιάστηκε σε έκταση και σε πληθυσμό, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν οι καλύτερες προϋποθέσεις για κοινωνική, πολιτική και οικονομική ανάπτυξη. Προσαρτήθηκαν τα εύφορα και αρδεύσιμα εδάφη της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, της Ηπείρου, των νησιών του Αιγαίου και της Κρήτης.
Με την προσάρτηση της Θεσσαλονίκης, αλλά και τής Μακεδονίας γενικότερα, μεταβάλλεται η κοινωνική δομή του ελληνικού κράτους με την απόκτηση αστών και εργατών. Ενσωματώνονται ακόμη –μέχρι την ανταλλαγή πληθυσμών το 1923- μεγάλες μάζες μουσουλμάνων και μερικές χιλιάδες Εβραίων. Η Μακεδονία ήταν περισσότερο ευρωπαϊκή απο τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδος. Στις αρχές του 20ου αιώνα οι νέες Ελληνίδες, ακόμη στα χωρία της Μακεδονίας, δεν φορούν πλέον τις παραδοσιακές ενδυμασίες, αλλά ειδικά οι εύπορες αστές ακολουθούν τη γαλλική μόδα.Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η πολυεθνική Federation, η οποία είχε ως βάση της το εβραϊκό στοιχείο, αποτελούσε πλέον την πιο σημαντική εργατική οργάνωση. Ενίσχυσε το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδος, που μετεξελίχθηκε σε ΚΚΕ.
Πηγή  Η Σύγχρονη Ελλάδα  Ιωάννη Χρ. Ιακωβίδη
Mονάδες 25


2 Με βάση το παρακάτω παράθεμα και τις ιστορικές σας γνώσεις να αναπτύξετε τα αίτια που οδήγησαν στην ίδρυση της Τράπεζας της Ελλάδας καθώς και τις συνέπειες από τη λειτουργία της


Η πρόταση για τη δημιουργία της κεντρικής τράπεζας έγινε από την Κοινωνία των Εθνών προκειμένου να στηριχθούν οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα σοβαρά οικονομικά και δημοσιονομικά προβλήματα της εποχής. Μέχρι την ίδρυση της Τράπεζας της Ελλάδος, τις λειτουργίες κεντρικής τράπεζας ασκούσε η μεγαλύτερη εμπορική τράπεζα της χώρας, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία είχε ιδρυθεί το 1841 και βαθμιαία είχε αποκτήσει μονοπώλιο επί του εκδοτικού προνομίου. Σύμφωνα με την Κοινωνία των Εθνών, στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος υπήρχε ασυμβίβαστο για την άσκηση δημόσιας εξουσίας, όπως η έκδοση του χαρτονομίσματος, παράλληλα με τη δραστηριότητα εμπορικής τράπεζας.
Η Τράπεζα της Ελλάδος άρχισε τη λειτουργία της τον Μάιο του 1928 με προσωπικό 500 ατόμων. Στη συνέχεια, η Τράπεζα άνοιξε έναν αριθμό πρακτορείων και υποκαταστημάτων κυρίως για την τροφοδότηση των τοπικών αγορών σε χαρτονόμισμα και για τη διενέργεια πληρωμών ή/και εισπράξεων για λογαριασμό του Δημοσίου. Στις 4 Απριλίου 1938 η έδρα της Τράπεζας μεταφέρθηκε στη σημερινή της θέση. Το Πρωτόκολλο της Γενεύης καθόρισε, επίσης, το περιεχόμενο της δραχμής σε χρυσό και όρισε ότι η δραχμή θα ακολουθούσε τον Κανόνα Χρυσού-Συναλλάγματος. Σύμφωνα μάλιστα με το 'Aρθρο 4 του αρχικού Καταστατικού της Τράπεζας της Ελλάδος "κύριον καθήκον της Τραπέζης είναι η εξασφάλισις της σταθερότητος της εις χρυσόν αξίας των γραμματίων αυτής. Προς τον σκοπόν τούτον θα ρυθμίζη, εντός των ορίων του Καταστατικού αυτής, την κυκλοφορίαν και την πίστιν εν Ελλάδι".

Πηγή Τράπεζα της Ελλάδας
Μονάδες 25

Πίσω στην κορυφή