#backtotop { padding:5px; position:fixed; bottom:10px;right:10px; cursor:pointer; }
...ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΜΑΝΤΑΣ-ΧΑΛΚΙΔΑ 2221062592-

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΙΝΑΚΑ 7 ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ-ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ

ΙΣΤΟΡΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ
Ανάλυση Πίνακα 7
Σχολικού Βιβλίου
...
Ο πίνακας που μας δίνεται περιγράφει την εξέλιξη των απαλλοτριώσεων γης κατά την περίοδο 1917 -1925. Το χρονικό αυτό διάστημα η Ελλάδα συμμετέχει στον Α παγκόσμιο πόλεμο το 1917, ξεκινά την μικρασιατική εκστρατεία το 1919, και δέχεται μετά το 1923 το μεγάλο κύμα των προσφύγων από την Μικρά Ασία
. Μια ταραγμένη εποχή, που χαρακτηρίζεται από τις μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού, την προσπάθεια του κράτους να υλοποιήσει το όραμα της Μεγάλης Ιδέας και τον αγώνα έπειτα για την αποκατάσταση των ξεριζωμένων από τις πατρογονικές τους εστίες προσφύγων.
Υπό αυτές τις δύσκολες συνθήκες το ελληνικό κράτος προσπάθησε να ολοκληρώσει το ζήτημα της αγροτικής μεταρρύθμισης που το αντιμετώπιζε από την στιγμή της ύπαρξης του ως ελεύθερο κράτος το 1832.
Από τον πίνακα παρατηρούμε ότι μεταξύ 1917-1920 ο αριθμός των απαλλοτριώσεων αγροτικής γης ήταν μικρός μόλις 64. Ήταν η εποχή που η κυβέρνηση του Βενιζέλου από την Θεσσαλονίκη επιχείρησε να ολοκληρώσει την αγροτική μεταρρύθμιση. Η συμμετοχή της Ελλάδας στον Α παγκόσμιο πόλεμο και τα γεγονότα του εθνικού διχασμού καθιστούσαν το όλο εγχείρημα δύσκολο και για το λόγο αυτό ο αριθμός των απαλλοτριώσεων αγροτικής γης είναι μικρός
Μεταξύ 1921-1922 οι απαλλοτριώσεις της γης από 64 γίνονται μόλις 12. Είναι η εποχή που ο ελληνικός στρατός προσπαθεί να στερεώσει την ελληνική παρουσία στη Μ. Ασία και όλο το έθνος έχει συγκεντρώσει το βλέμμα του σ αυτή την προσπάθεια. Υπό αυτές τις συνθήκες και την κρατική μηχανή απασχολημένη με την πορεία της μικρασιατικής εκστρατείας είναι λογικό να μην υπάρχει επαρκής χρόνος για να ενασχοληθεί το κράτος με το ζήτημα της αγροτικής μεταρρύθμισης.
Το διάστημα 1923-1925 παρατηρούμε μια αλματώδη αύξηση των απαλλοτριώσεων αγροτικής γης. Από 12 ο αριθμός τους γίνεται 1203. Είναι η εποχή που 1.200.000 περίπου μικρασιάτες πρόσφυγες έχουν έλθει στην Ελλάδα χωρίς κανένα περιουσιακό στοιχειό. Το ελληνικό κράτος πρέπει να τους αποκαταστήσει δηλαδή να τους εξασφαλίσει εργασία και στέγη. Η διανομή αγροτικής γης στους πρόσφυγες θεωρείται ο ευκολότερος και γρηγορότερος τρόπος για την αποκατάσταση των προσφύγων . Η πίεση που δέχθηκε το κράτος από την άφιξη των προσφύγων ήταν εκείνη που οδήγησε το ελληνικό κράτος να δώσει μια τελική λύση , με τη διανομή γης στους ακτήμονες πρόσφυγες, στο μεγάλο θέμα της αγροτικής μεταρρύθμισης που απασχόλησε την ελληνική κοινωνία για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Πίσω στην κορυφή