ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΠΑΡΑΘΕΜΑΤΟΣ
20. Προκήρυξη του Στρατιωτικού Συνδέσμου την ημέρα του κινήματος.
To παράθεμα που μας έχει δοθεί αποτελεί τμήμα του έργου του Γ. Κορδάτου που τιτλοφορείται <<Ιστορία της Νεότερης Ελλάδος >>. Είναι πρωτογενής - άμεση πηγή και συγκεκριμένα είναι η επιστολή που έστειλε ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος προς το Βασιλιά Γεώργιο τον Α , το περιεχόμενο της οποίας συμπληρώνει και επιβεβαιώνει τις ιστορικές μας γνώσεις αναφορικά με τα αιτήματα του συνδέσμου , καθώς και τους λόγους που οδήγησαν στην πραγματοποίηση του κινήματος στο Γουδί.
Στο κείμενο παρουσιάζεται η έντονη δυσφορία και ανησυχία των στρατιωτικών για την ταπείνωση που είχε υποστεί η χώρα μετά τον ατυχή πόλεμο του 1897. Αυτή η δυσφορία διαφαίνεται από το γεγονός ότι το κείμενο εμπεριέχει εκφράσεις όπως ΄΄ υβρισθέν και ταπεινωθέν κράτος''. Οι στρατιωτικοί ανησυχούν ότι το ελληνικό κράτος δεν θα έχει τη δυνατότητα να υπερασπισθεί τα ΄΄δίκαια του'' , και γι' αυτό ακριβώς το λόγο επιζητούν από το Βασιλιά και την κυβέρνηση της χώρας να προχωρήσουν άμεσα και τάχιστα στην ανανέωση και αναδιοργάνωση του στρατού και του ναυτικού της χώρας. Από το κείμενο εντοπίζουμε την άποψη των στρατιωτικών σύμφωνα με την οποία για τη δεινή κατάσταση του στρατεύματος υπαίτιοι είναι ο Διάδοχος και οι '' Βασιλόπαιδες'' οι οποίοι κατά την άποψη των μελών του στρατιωτικού συνδέσμου θα πρέπει να αποσυρθούν από τη συμμετοχή τους στη διοίκηση του στρατού και του ναυτικού της χώρας και αυτή η ενέργεια συγχρόνως θα βοηθούσε και την ίδια την ύπαρξη της Δυναστείας στο ελληνικό κράτος. Θέλοντας οι επαναστάτες να επιδείξουν την συμπάθεια τους προς τη Δυναστεία αναφέρουν ότι θα αποδεχθούν τους ήδη βαθμούς που έχουν στο στράτευμα τα μέλη της Δυναστείας όπως και τις επερχόμενες προαγωγές τους όπως θα τις καθορίσει ο Βασιλιάς Γεώργιος ο Α.
Τα μέλη του Στρατιωτικού Συνδέσμου υποβάλλουν το αίτημα στο Βασιλιά, ο οποίος με βάση το Σύνταγμα είχε την αρμοδιότητα να διορίζει τους υπουργούς της κυβέρνησης, οι υπουργοί των Στρατιωτικών και του Ναυτικού να προέρχονται αποκλειστικά από ανώτερους αξιωματικούς που βρίσκονται εντός του στρατεύματος και ασκούν τα καθήκοντα τους . Στο σημείο αυτό τα μέλη του Στρατιωτικού Συνδέσμου δηλώνουν εμμέσως την άποψη τους ότι για την άσχημη πορεία της χώρας και ειδικά του στρατού υπεύθυνη κατά κύριο λόγο ήταν η Βασιλική Δυναστεία, και γι' αυτό το λόγο προτείνουν οι ανώτεροι αξιωματικοί του στρατού να καταλαμβάνουν τις θέσεις των υπουργείων που αφορούν τα στρατιωτικά θέματα της χώρας. Όλες οι προηγούμενες πληροφορίες επιβεβαιώνουν και συμπληρώνουν τις ιστορικές μας γνώσεις αναφορικά με την άποψη του Στρατιωτικού Συνδέσμου για το ρόλο της Βασιλικής οικογένειας στην ως τότε πορεία της χώρας.
Τα επόμενα αιτήματα του στρατιωτικού συνδέσμου αφορούν τομές στη διοίκηση της χώρας καθώς ζητούν 1 η κρατική διοίκηση να λειτουργεί με τρόπο έντιμο, ορθολογικό, να είναι επιεικής και να σέβεται τα δικαιώματα των πολιτών, 2 η Δικαιοσύνη να είναι αμερόληπτη , να αποδίδεται γρήγορα και να λαμβάνει υπόψη της την αρχή ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου ανεξάρτητα της κοινωνικής τάξης από την οποία προέρχονται. 3 η εκπαίδευση να ενισχύσει την πρακτική κατεύθυνση προκειμένου οι απόφοιτοι να είναι ικανοί να αντιμετωπίσουν τις πρακτικές ανάγκες της ζωής και συγχρόνως να είναι ικανοί να ενισχύσουν τις στρατιωτικές ανάγκες της χώρας, 4 το κράτος με τους νόμους και τη λειτουργία του να προστατεύει τη ζωή, την περιουσία και την τιμή των πολιτών 5 να εξασφαλισθεί με τις αναγκαίες πολιτικές η οικονομική ανόρθωση της χώρας και 6 θα πρέπει η Θρησκεία να λάβει το ρόλο και τη θέση που της αρμόζει εντός της ελληνικής κοινωνίας.
Ο στρατιωτικός σύνδεσμος απαίτησε αυτές τις μεταρρυθμίσεις από το Βασιλιά και την τότε κυβέρνηση χωρίς να έχει την πρόθεση να εγκαταστήσει δικτατορία. Οι στρατιωτικοί όλες οι προτεινόμενες αλλαγές να γίνουν διαμέσου του κοινοβουλίου από τους εκλεγμένους βουλευτές του έθνους. Όπως και έγινε.
ΥΓ
Χρηστή Διοίκηση
Σύμφωνα με την αρχή της χρηστής διοίκησης, η διοίκηση του κράτους πρέπει να σέβεται την προστασία των δικαιωμάτων του διοικούμενου και να λειτουργεί με επιείκεια.
ΥΓ
Χρηστή Διοίκηση
Σύμφωνα με την αρχή της χρηστής διοίκησης, η διοίκηση του κράτους πρέπει να σέβεται την προστασία των δικαιωμάτων του διοικούμενου και να λειτουργεί με επιείκεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου